Sukellustoiminta Räpylästä


Räpylä VIII on seuramme sukellustukialus, johon mahtuu parhaimmillaan hieman alle toistakymmentä sukeltajaa. Jotta sukellustoiminta aluksella kulkisi aina mahdollisimman jouhevasti, tulee lähdöille osallistuvan perehtyä tämän sivun ohjeisiin ja noudattaa niitä. 


Kippari ja sukellusvanhin

Räpylän sukelluslähdöillä noudatetaan aina kipparin ja sukellusvanhimman antamia ohjeita ja määräyksiä. Kippari hoitaa aluksen käsittelyn, johtamisen ja antaa tarvittaessa ohjeita sekä käskyjä aluksella toimimiseen liittyen. Sukellusvanhin vastaa sukellustoiminnan johtamisesta ja sukellustoiminnan turvallisesta kulusta. Kummankin sana on aluksella laki ja heidän ohjeistaan ja määräyksistään ei tule valittaa.


Miten mukaan sukellusretkelle

Seuran lähdöille ilmoittaudutaan seuran sivuilta, ”Sukellusreissut” -keskustelupalstan kautta. Keskustelupalsta kannattaa tarvittaessa laittaa seurantaan sivun alareunasta. Kun lähdöille löytyy tarpeeksi osallistujia, motivoi se myös muita ilmoittautumaan mukaan. Minimimäärä osallistujissa on 4 sukeltajaa sekä kippari. Mikäli lähdölle määritelty osallistujamäärä ylittyy, voi keskusteluketjuun ilmoittautua varalle mahdollisten perumisten varalta.


On suositeltavaa saapua laituriin vähintään 15 minuuttia ennen lähtöä. Tuolloin sukelluspullon tulee olla täytettynä ja kaikkien varusteiden tulee olla mukana. Mikäli aiot täyttää sukelluspullosi ennen lähtöä, varaa siihen reilusti aikaa, jotta ehdit ajoissa paikalle. Räpylä lähtee aina ilmoitetun aikataulun mukaisesti.


Mitä mukaan sukellusretkelle

Kun tulet vuoden ensimmäiselle Räpylän sukelluslähdölle, ota mukaasi:

- Luokituskortti

- Voimassa oleva lääkärintodistus tai allekirjoitettu terveysselvitys (terveysselvityslomakkeita löytyy myös Räpylästä.)

- Sukelluspäiväkirja, josta selviää sukellustesi määrä.

Sukellusvanhimman ohjeistuksella täytetään myös sukeltajan ennakkotietolomake, joka kertoo enemmän sukelluskokemuksestasi ja luokitustaustastasi.


HUOM! Suoja-alueluvan ja Sotamuseon luvan vaativissa kohteissa varmistuthan siitä, että olet merkittynä seuran listoille. Tarkempiin kysymyksiin aiheesta vastaa seuran sukellusmestari.


Ota mukaan myös reissun maksamista varten: tasaraha, sarjakortti, kuitti ostamastasi VID:stä tai verkkomaksusta. HUOM! Pankkikortti ei kelpaa maksuvälineenä seuran lähdöillä. Reissujen hinnat löytyvät seuran verkkosivuilta.


Tämän lisäksi ota mukaan kaikki tarvittavat varusteet ja valmiiksi täytetty sukelluspullo. Kastuvat sukellusvarusteet tulee pakata yhteen isoon kassiin ja aluspuvut yms. kuivat varusteet erilliseen kassiin, joka viedään Räpylään sisälle. Muovilaatikoita ei lähdöille huolita. Eväät ovat tietysti sallittuja ja ne viedään myös Räpylän keulaan.


Räpylässä on liivipakko! Suosittelemme omien liivien mukaan ottamista, mutta pelastusliivejä löytyy myös Räpylästä.


Räpylän lastaus

Sukelluskassit lastataan kipparin antamien ohjeiden mukaisesti Räpylän kahteen ruumaan. Kuivat varusteet ja eväät viedään aluksen keulaan. Sukelluspullot kiinnitetään aluksen takakannen laitoihin käyttämällä siellä olevia kiinnitysliinoja. Painovyön voi tarvittaessa laittaa pullojen taakse. Sukelluslaitteet kasataan valmiiksi joko ennen lähtöä laiturissa tai reissun alkuvaiheessa.


Ankkurointi ja merkkipoijutus

Kun Räpylä saapuu kohteelle, suoritetaan tietyt toimenpiteet ennen sukellustoiminnan aloittamista. Kippari määrää kaksi kokenutta henkilöä ankkurin laskuun ja kohteen ”shottaukseen” eli merkkipoijutukseen. Kippari antaa kumpaankin erilliset äänimerkit. Ankkurointiin ja merkkipoijutukseen voi kippari määrätä muitakin osallistujia tarpeen vaatiessa. Kansitoimintaa ei saa missään tapauksessa häiritä. Kannella on oltava hiljaa, jotta kippari voi kommunikoida kansitoiminnassa avustavien kesken. Tärkeää on myös antaa esteetön näköyhteys kipparin ja ankkurointi, sekä merkkipoijutuspaikan välille. Kohteella voi olla myös valmis poiju, johon kiinnittäytyessä noudatetaan samoja sääntöjä kuin ankkuroitaessa.


Ankkurin laskun tai kiinnittäytymisen jälkeen avataan uimatason luukku, lasketaan sukeltajan tikkaat ja laitetaan ylös A-lippu. Kun nämä toimenpiteet on suoritettu, antaa kippari luvan sukellustoiminnan aloittamiseen. Sukellusvanhin jakaa matkan aikana sukeltajat pareiksi ja ryhmiin tietyssä lähtöjärjestyksessä. Joskus ensimmäiset sukeltajat aloittavat valmistautumisensa jo matkan aikana. Sukellusvanhin voi tarvittaessa määrätä pariksi kokeneen ja kokemattoman sukeltajan.


Ennen sukellusta

Huolehdi siitä, että sukelluspöytäkirjaan on merkitty kohdaltasi vähintään seuraavat tiedot:

  • Nimi ja sukeltajaluokka

  • Käytössä oleva ilmamäärä, eli pullon koko ja sen hetkinen täyttöpaine (ei siis nimellispaine!)

  • Sukellussuunnitelma, eli kauanko olette pinnan alla ja mikä on maksimi syvyys. Muista suorittaa paritarkastus!


Sukelluksen aikana

Sukelluksen alkaessa sukellusparin täytyy ilmoittautua Sukellusvanhimmalle juuri ennen pinnan alle menemistä, jotta kirjuri saa lähtöajan talteen. Huolehdi, ettet missään tapauksessa ylitä suunniteltua sukellusaikaa ja siten aiheuta turhaa hälytystä Meripelastukseen. Jatkuva kolmen äänimerkin sarja sukelluksen aikana tarkoittaa, että sukellus tulee keskeyttää heti ja sinun tulee nousta turvallisesti pintaan etappien mukaan.


Sukelluksen jälkeen

Heti kun tulet pintaan ilmoittaudu sukellusvanhimmalle. Jos olet kaukana Räpylästä, huuda oma ja parisi nimi ja odota ”OK” merkkiä vastaukseksi. Tuolloin sinun ja parisi sukellusaika katkeaa ja se merkitään sukelluspöytäkirjaan.


Räpylän ohjaamotilaan ei saa tulla märissä sukellusvarusteissa! Siksi kuivapuvut, märkäpuvut yms. riisutaan Räpylän takakannella, ennen sisälle menemistä.


Omat sukellusvarusteet pakataan välittömästi varustekassiin ja se laitetaan ruumaan heti, kun tilanne niin sallii. Omien varusteiden turvallisuuden takia ei ole hyvä, että ne ovat irtonaisena sikin sokin pitkin Räpylän takakantta. Joku kuitenkin astuu niiden päälle tai

tiputtaa ne mereen, jolloin varusteen omistaja saa syyttää vain itseään.


Ankkurin nosto

Ankkurin nosto on jokaisen mukana olevan sukeltajan tehtävä. Jos olet jaksanut kantaa sukelluslaitteesi Räpylään, jaksat myös nostaa ankkuria. Kun köysi on saatu veneeseen vinssillä, on hyvä auttaa ketjun kannelle vetämisessä. Yhteispelillä se nousee huomattavasti helpommin. Kippari auttaa usein ohjauksella nosto-operaatiota, jolloin nostajien on tarkkailtava ankkuriköyden kireyttä ja suuntaa. Mikäli ankkuriköysi on menossa liian lähelle potkuria, on tästä ilmoitettava kipparille välittömästi.


Muuta

Räpylän vessaan ei saa missään tapauksessa heittää paperia, vaan ne laitetaan roskiin. Vessasta löytyy ohjeet pöntön huuhteluun. Miehet voivat hoitaa pienen hätänsä laidan yli. Vessan ja hytin roskikset tulee tyhjentää säännöllisesti. Räpylään ei muutenkaan jätetä lojumaan pulloja, tölkkejä, roskaa tai mitään muutakaan, vaan vanhan sanonnan mukaan: sen minkä tuot, sen myös viet pois.


Muistutuksena myös, että seuramme aluskalustoa ylläpidetään venejaoksen toimesta heidän omalla ajallaan, joten mahdollista toiminnallasi aluksen asiallinen kohtelu ja siistinä pysyminen myös muita sukeltajia ajatellen.


Muistathan myös auttaa kipparia Räpylän viemisessä takaisin sen laituripaikalle.


Hyviä ja turvallisia sukelluksia!